Párkapcsolat

Veszekedés életre-halálra

A vita és a veszekedés közti különbség, hogy a vita konstruktív, segíti a legjobb megoldás megtalálását. A résztvevőknek más a véleménye, ám nem a másik legyűrése, megalázása a céljuk, hanem egy olyan megoldás létrejöttének a megsegítése, amelyből mindenki profitál. A nézőpontok különbözősége adja annak a lehetőségét, hogy különböző oldalakról is megvizsgálják ugyanazt a kérdést. Nem ellenségként tekintenek a másikra, hanem szövetségesként.

A veszekedés ezzel szemben, egy sehová nem vezető céltalan út. Célja a versengés, a másik ember megsértése, lelki bántalmazása, és látszólag egy sérelemről szól. Mindenki fújja a magáét, nincs logikus gondolkodás, nincs valós cél, csak a másik leigázása, persze ezt senki ki nem mondaná. A személyeskedés, a másik ember minősítése elvezet oda, hogy már senki semmit nem hall, csupán vádaskodik, és a múltban rekedve dobálja a kíméletlen szavakat akár a párjához is.

A veszekedések kiindulópontja a frusztráció. Egyik fél akarva-akaratlanul olyat mond, mire a másiknak aktiválódik a frusztrációja, ami bármi lehet, akár szülőktől kapott program is. Akár a „nem vagy elég jó” „légy tökéletes” érzést is lehet aktiválni egyetlen mondattal, amivel arra célzunk, hogy valami másképp van, mit azt ő gondolja. Ilyenkor feszültséget, dühöt, indokolatlan idegességet okozhatunk, ami kirobbantja a veszekedést.

Aki felismeri ezt, az nem megy bele, elengedi, hisz a logikáról, ésszerű vitáról itt már nincs szó, csak a bántásról.

Így van ez a párkapcsolatokban is. Ha gond van a kapcsolatban, azaz nincs benne bizalom, hiányzik az elköteleződés, feldolgozatlan sértések vannak, akkor jönnek a veszekedések. Szavakkal ütlegelik egymást, a múlt sértéseit dobálják egymáshoz, de nem azt mondják, hogy mi a valós bajuk, hanem helyette okolják a másik felet a saját nyomorukért. Telis-tele van haraggal, indulattal, sértéssel, bántással. A veszekedés sehová nem vezet, csak arról szól, hogy a felek bizonygassák igazukat egy olyan helyzetben, amiben kompromisszumot kellene találni nem bűnöst. Ha volt már részed veszekedésben, vagy nagyon aktuális az életedben, egyszerűen ülj le, gondold végig, hogy Te mit tettél hozzá hogy ordítozás lett a vége egy egyszerű mondatnak.

Addig is, amíg kiderül, bátran vitázzatok, fogalmazzátok meg a véleményeteket, érveljetek, ütköztessétek a nézeteket, hisz a vita előre visz.

Nahalka Noémi Meditátor