Párkapcsolat

A hűtlenség

A statisztikák szerint az emberek 80% érintett egyik, vagy másik oldalról a megcsalásban. Én vitatkoznék ezzel az aránnyal, de nem teszem. Ennek pedig az az oka, hogy mindenki mást él meg megcsalásként. Van, aki a flörtöt, van, aki az erotikus tartalmú filmek megtekintését is megcsalásként éli meg, és olyan is akad, aki egyáltalán nem tekinti annak, ha érzelemmentesen ágyba bújik valakivel.

A hűtlenség szubjektív megítélése miatt fontos erről beszélni egy párkapcsolatban, leginkább azért, hogy megértsük a párunk érzéseit, tudjuk mi az, ami érzékenyen érinti.

De mi vezeti az embereket arra, hogy hűtlenek legyenek a társukhoz, és vajon igaz-e, hogy aki egyszer félrelép, az szívesen teszi ezt más alkalommal is?

Az ok a lélek rejtekében keresendő, egyrészt az önbizalom hiányában. Egy önmagában bízó ember, aki lelkileg egészséges, megbízik a társában és befogadja a szeretetét. A szeretet iránti vágya ki van elégítve, harmóniában él. Aki viszont nem bízik magában, az másban sem fog, és a szeretet befogadásával is bajban van. Vágyódik, a házasságában úgy érzi nem azt kapja, amit szeretne, ezért kikacsintgat, majd amikor valaki meglátja benne a lehetőséget és valami egészen mást kínál, mint otthon a társa, akkor le is csap rá. Kéri a szeretetét, az erotikus vágyai kiszolgálását, ami otthon nincs, így kap a sorstól, és az élettől egy lehetőséget, amiben minden álma valóra válhat. Megkapja a csodálójától, hogy ő egy nagyon szuper szerető, remek ember és kiváló beszélgetőtárs, nyilván nem úgy, mint otthon. Maga az érzés elegendő ahhoz, hogy úgy is viselkedjenek, beleélje magát a szerepébe, és nagyon szuper szeretői lesznek egymásnak. Úgy, mint egy elképzelt álomvilágban. Nincs probléma, de van sok-sok dicsérő szó, kedves ölelés, egymásra fordított figyelem, azaz minden, amit a családi tűzhely mellett már nem tud befogadni, vagy nincs is.

Közben otthon megváltozik a viselkedése, ha szeretne maradni a kapcsolatban, ám jó érzés külső helyszínen keresni másnál a boldogságot, akkor jönnek az apró kiengesztelésnek szánt ajándékok, hisz tudja jól a hűtlen fél, hogy elvett valamit a társától, ami jogosan az övé lett volna, hisz járna neki is a szép szó, ölelés, no de a hűtlenkedő ezt másra pocsékolja.

Ha a szerető fontossá vált és számára már a házasság nem jelent túl sokat, akkor sajnos érdektelenné válik otthon. Elkésik, elfelejt, gyakorlatilag semmi nem érdekli.

A szeretővel való kapcsolatában, ha nem történik meg ez a szintlépés, akkor egy ideig tart az álom, a képzelt világ minden kínálatával, aztán egyszer eljön a felébredés, megpillantják a fátyol mögött egymás személyiségét, ami már nem is annyira szuper, vagy jön valaki érdekesebb és az élet megy tovább.

Mindenki boldogságra vágyik, szeretetre és egy olyan kapcsolatra, ahol megbecsülik, elismerik. A kapcsolatok általában szerelemből indulnak, és egy jól működő házasságban meg is tartják a szeretetet és harmóniát hosszú évtizedeken keresztül. Ha mégis vannak zavarok, önbizalomhiány, ha a gyerekkor nem nyújtott stabilitást és nem adott jó mintákat, akkor sincs semmi veszve. Nagyon sok lehetőség van arra, hogy egy kapcsolatban való játszmáinkat felismerjük, a kommunikációnk mögötti valóságot megismerjük, vagy önismeretünket elmélyítsük, akár egy párkapcsolati coaching során is.

A megcsalásban mindenki sérül, és igencsak méltatlan helyzeteket teremt, amire egy egészséges párkapcsolatnak nincsen szüksége. A döntést, a szabad akaratot mindenki a saját kezében tartja, ám jobb felismerni a problémákat, mint később hibaként emlékezni.

Nahalka Noémi Meditátor